Kuglof u vinu
Ingredients:
» 4 jaja
» 270 g šećera
» ½ kašike narendane limunove kore
» 160 g prezle
» 30 g MEGGLE Alpinesse classic maslaca
» 350 ml suvog belog vina
» 20 ml limunovog soka
» 40 ml narandžinog soka
» 1 korica cimeta
» 3 karanfilića
» 1 kašika narandžine korice (izrezane na tanke trakice)
» 10 zrna belog grožđa
Preparation:
Pre svega u dve posude odvojite žumanca od belanaca. U posudu sa žumancima dodajte 100 g šećera, narendanu limunovu koru i mutite mikserom 4-5 minuta dok ne dobijete jednoličnu smesu. Zatim, umutite čvrst sneg od belanaca, tako što prvo umutite belanca do čvrste pene pa zatim dodate 70g šećera i nastavite sa mućenjem dok ne dobijete čvrst sneg. Zatim ¼ snega od belanaca dodajte u posudu sa umućenim žumancima i dobro izmešajte. Potom, dodajte preostala belanca i polovinu prezli i polako izmešajte u jednoličnu smesu. Kalup za kuglof premažite maslacem i pospite preostalom količinom prezli. Smesu sipajte ravnomerno u kalup i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C, 30 minuta. Za to vreme u šerpu stavite 100 g šećera, belo vino, limunov sok, narandžin sok, karanfilić,koricu cimeta, trakice narandžine kore, prepolovljena i očišćena zrna grožđa. Kada provri, ostaviti da se kuva još 3-4 minuta. Gotov kuglof izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi, zatim ga polako prelijte kuvanim vinom. Kada kuglof upije svu tečnost, izrežite ga na kriške i poslužite. Uživajte.