Fileti lososa s belim sosom od limete
Sastojci:
» 4 fileta lososa
» 160 g šargarepe
» 160 g praziluka
» 80 g celera
» 80 g crvene paprike babure
» 80 g MEGGLE maslaca
» 20 ml maslinovog ulja
» so i biber
Za umak:
» 80 g MEGGLE maslaca
» 80 g crnog luka iseckanog na kockice
» 4 čena belog luka
» 1 lovorov list
» 60 g brašna
» 800 ml ribljeg ili bujona od povrća
» 4 limete
» 220 ml MEGGLE pavlake za kuvanje
» so, biber, kurkuma
Priprema:
Filete lososa lagano marinirajte u maslinovom ulju, uz dodavanje soli i bibera, pa ih potom ispecite na roštilju ili grill tiganju. Povrće iseckajte na vrlo tanke trake i blanširajte u kipućoj vodi otprilike 30 sekundi. Nakon blanširanja povrće odmah stavite u ledenu vodu kako bi zadržalo boju. Neposredno pre posluživanja povrće prodinstajte na maslacu (da ostane hrskavo). Za sos propržite sitno naseckani beli i crni luk s lovorovim listom. Dodajte brašno i kratko sve kuvajte, a zatim dodajte bujon po želji. Iscedite sok od limete i dodajte ga u kipući sos i nastavite kuvanje. Na kraju dodajte pavlaku za kuvanje da provri. Izvadite lovorov list, i sve umutite štapnim mikserom. Pečenu ribu i povrće prelijte aromatičnim sosom i poslužite s tankim kriškama limete. Uživajte!