Rižoto sa zlatnim šampinjonima
Ingredients:
» 40 g zlatnih šampinjona
» oko 1.5 l vode (zavisi od riže)
» 1 srednja glavica crnog luka
» maslinovo ulje
» MEGGLE Premium maslac
» 300 g riže
» 1.5 dl belog vina
» parmezan
» so
» biber
Preparation:
Zlatne šampinjone prelijte sa oko 0.5 l vruće vode i ostavite ih da odstoje oko 10 minuta. Za to vreme iseckajte luk na sitne kocke. Kada šampinjoni omekšaju, izvadite ih iz vode, a vodu procedite kroz gustu cediljku kako bi odstranili preostale komadiće. Smeđu vodu od šampinjona sačuvajte.
U tiganj sipajte malo maslinovog ulja i stavite kašiku MEGGLE Alpenbutter maslaca. Kada se maslac zagreje dodajte iseckani luk i pržite dok ne postane staklast, potom dodajte rižu i dobro promešajte. Kada riža postane staklasta, dodajte vino. Ostavite par minuta da se krčka, odnosno dok alkohol ne ispari. Kada ispari, prvo dolijte vodu u kojoj su bili šampinjoni. Smanjite na srednju temperaturu, ostavite rižu da se kuva i povremeno promešajte. Kako riža bude upijala vodu, nastavite s postepenim dodavanjem vode sve dok riža ne bude kuvana.
Kada je riža gotova, dodajte so, biber, naseckane šampinjone i par kašika MEGGLE Alpenbutter maslaca. Po želji dodajte parmezan. Uživajte!